• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Üyelik Girişi
Takvim
Videolar
Makaleler

Tremor nedir ve nasıl tedavi edilir?


Tremor nedir?
Tremor (titreme) genelde ellerde görülürken, bir kısım hastalarda ise kollarda ve bacaklarda tremor görülebilir.
Tremor kasların kısa süreli kasılması ile ortaya çıkan bir hareket bozukluğudur. Tremor şikâyetleri ilk başlarda kişiye çok fazla rahatsız etmezken, yaşın ilerlemesi ile birlikte el titremeleri, kol titremeleri, bacak titremeleri artar ve kişinin yaşam kalitesini düşürmeye başlar.
Tremor, hastada başka bir nörolojik belirtinin olmaması durumunda, genellikle esansiyel tremor adı verilen bir hastalık sonucuyla oluşmaktadır. Esansiyel tremor en çok gençlerde gözlenir. Yaşın ilerlemesi ile Parkinson hastalığı, multisistem atrofi, beyin damar tıkanıklıkları gibi nörolojik hastalıklar sonucunda da gelişebilmektedir. Nadiren tiroid hormon bozukluklarında da tremor görülebilmektedir.

Tedavi nedir?
Nedene göre tedavi yapılmalıdır.
Esansiyel tremorun genetik bir hastalık olması nedeni ile, hastalığı yok eden bir tedavi bulunmamaktadır. Aslında günlük yaşam aktivitelerini engelleyecek şiddette titremesi olmayan hastaların tedavi edilmesi de gerekmemektedir. Eğer hastalık yaşam kalitesini düşürüyorsa propranolol, gabapentin, primidon gibi ilaçlar denenebilir. Tedavi ilaç kullanımı sırasında kısmen mümkündür. İlaç kesildikten sonra hastaların titreme şiddeti eski haline döner. Bazı esansiyel tremorlu hastalarda ilerleyen yaşla beraber nörolojik hastalıklar gelişebilir.
Diğer hastalıklara bağlı gelişen tremorda farklı tedaviler uygulanmaktadır.
Doç Dr. Hasan Hüseyin Özdemir


720 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam16
Toplam Ziyaret38563
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar35.037435.1778
Euro36.390736.5365
Hava Durumu
Saat